Waarom

bijen houden?

In het algemeen kunnen we vaststellen dat imkers een dwarsdoorsnede van de samenleving vormen. In De Rosse Bie zitten zowel arbeiders, bedienden maar ook managers en directeuren. Een gemeenschappelijke deler van het type mens -imker – is dat het zeer inventieve, vaak onderzoekende mensen zijn die continu actief op zoek zijn naar mogelijke verbeteringen in het bijen houden met als resultaat zachtere bijen met hogere opbrengsten, verbeterde imkermethoden, nog betere kasten enz. De gevolgen zijn bekend: Er zijn evenveel imkermethoden als er imkers zijn en het aantal type bijenkasten en raammaten is legio.

beekeeper-working-on-beehive-2021-04-02-21-03-53-utc-800x533
smoked-bee-hive-when-handling-bees-wax-and-honey-2021-06-29-17-35-18-utc-800x533
close-up-of-hive-boxes-in-apiary-AT9W6QC-800x533

Hoe imker worden?

  • Probeer een aantal boeken te lezen die je bij de lokale biblotheek kunt krijgen.
  • Word lid van een vereniging. Voor een overzicht van een imkervereniging in je buurt zie voor Belgie bijvoorbeeld de Vlaamse imker vereniging (link). Als je lid bent krijg je ook het vlaamse imkerblad maandelijks.
  • Meestal kun je raad krijgen van de ervaren imkers van de vereniging.
  • Volg een beginners cursus. Er gaat niets boven de overdracht van praktijk ervaring van ervaren imkers/lesgevers. Natuurlijk hebben geen twee imkers dezelfde wijze van imkeren dus is het niet verstandig te gaan “shoppen”. Zodra je eenmaal zelf bijen hebt kun je een variatie op aangeleerde methoden proberen.

Waar kan ik

bijen houden?

Stadsimkeren is een begrip. In Londen en Parijs, maar ook in Gent en Brussel worden in het midden van de stad op braakliggende grondjes of op beschutte daken bijen gehouden. Vaak leveren deze stadsvolken goede oogsten op vanwege de vele parken met bloesemende bomen zoals kastanjes, acacia’s, linde, esdoorn… Er wordt zelfs gezegd dat deze honing meer biologisch is dan de “plattelandshoning” gezien het afwezige grootschalige gebruik van pesticiden die meer op het platteland worden gebruikt. Over het algemeen is het goed mogelijk in een ruime achtertuin bijen te houden met als voorwaarde dat het zachtaardige bijen zijn en en ze met enkele maatregelen gedwongen worden omhoog te vliegen. In praktijk ziet of hoort een leek op enkele meters van de kast niet dat er op korte afstand enkele tienduizenden bijen zitten. Er moet wel aan enkele voorwaarden voldaan worden. Meestal staat er in de lokale politieverordening een clausule over het houden van bijen. Meestal houdt dat in dat bijen een aantal meters van de bebouwing en de openbare weg moeten staan. Dit om minder kans op steken en overlast te veroorzaken.

Is het duur en vraagt het veel tijd?

Imkeren is een van de weinige hobbies die geen geld hoeft te kosten. Het levert namelijk ook nog iets op: honing, soms honingwijn, soms stuifmeel of koninginnegelei en kunnen er kasten verhuurd worden aan fruittelers voor de bestuiving van teelten zoals fruitbomen of aardbeien. Imkeren kost geld, met name aanschaf van materiaal is niet goedkoop. Een volledige kast 3 broedkamers met dak en bodem inclusief ramen kost al snel 150 euro afhankelijk van het gekozen materiaal. Daarnaast moet geïnvesteerd in een imkerskap en een roker. De tijdsbesteding is flexibel. Er zijn momenten dat er aan de volken gewerkt moet worden, zoals bij het opbouwen in het voorjaar en het insmelten van wasraat. De zwermverhindering, het oogsten, en de inwintering. Dit alles kan je nog aangevullen met reizen naar speciale drachten zoals het gele koolzaad, de paarseheide of andere monoflorale bijenparadijzen.